Saftey-razor

razor_98r_heavy_chrome26026_3

En saftey-razor är en rakhyvel där man på ett eller annat sätt skruvar fast ett rakblad i själva hyveln. Det är ett klassiskt rakblad, där båda sidor är vassa. Man ska vara väldigt försiktig när man handskas med dessa. Precis som med allt annat finns det självklart alternativ. Rakning handlar mycket om att hitta det som passar en, och det kan ta ett tag. Antingen har man tur och finner något man gillar direkt, eller så orkar man helt enkelt inte byta till något man inte har provat, och håller sig till det man började med. Hur som helst finns det en hel drös olika rakblad. De vanligaste kommer från märkena Merkur och Solingen, eller så ger man sig på de vassaste i branschen, Feather. Poängen är att alla är olika. De är olika vassa, olika mjuka, olika helt enkelt. Man får prova sig fram.

När det kommer till själva rakningen finns det skillnader mot att använda en flerbladshyvel. En sådan använder du hela tiden med skägggväxten. Du vet precis hur ditt skägg ligger, och du följer det. När man utför rakning med en saftey-razor, ska man istället tänka på följande vis:
Först och främst ska du tänka på att sträcka huden. På en Gillette sitter det gummi före bladen som sträcker huden åt en, men när man använder en saftey-razor får man sköta den biten själv. Man ska hålla huden sträckt, men inte för sträckt. Så länge det är behagligt att raka sig, och man inte skär sig stup i kvarten, håller man rätt. Var heller inte rädd för att använda båda händerna när du rakar dig. När du byter sida på ansiktet, byt också hand. Raka med andra handen och sträck med den du precis höll hyveln i. Det kan kännas lite knepigt i början, men det är en träningssak.
Man kan raka en, två, eller tre passager. Den tredje och sista passagen är inte speciellt nödvändig, och det är inte ens säkert att man behöver den andra. Passagerna fungerar på så sätt att den första passagen rakar man rakt ner. Från örat ner mot käken. Den andra rakar man 90 grader mot skäggväxten, dvs från ögat mot örat. Därefter kör man mothårspassagen rakt mothårs, allstå från käken till örat. Som tidigare nämnt är inte den tredje passagen nödvändig. Visst blir man väldigt len, men det är också stor risk för hudirritation och inåtvuxna skäggstrån då man passerar huden på samma ställe flertalet gånger.
En saftey-razor är ganska lätt att använda. Det krävs lite annan teknik än en Gillette, då man måste hålla hyveln så att rakbladet hamnar i rätt vinkel. Man ska heller inte trycka någonting, utan låta hyvelns egna tyngd göra jobbet. Det lätta är, att om man gör fel, händer ingenting. Den klassiska rakhyveln är designad så att bladet bara går emot när man håller rätt vinkel, och att bara låta hyveln glida är precis lika lätt som det låter. Man lägger helt enkelt inget tryck, och låter hyveln ligga emot huden, i rätt vinkel, och så kör man, i lugn och ro. Rensa hyveln ofta för att få bort löddret, och åter igen, gör det lugnt. Det är ännu viktigare här än med en Gillette att man har tid för att raka sig när man gör det. Har man inte tid, struntar man i det, och ta det när du hinner.
Samma sak när man är klar med denna rakningen. Skölj med kallt vatten för att åter stänga porerna, torka inte bort vattnet, utan badda bort det mesta från ansiktet, och sen tar du en alkoholfri after-shave, och du är färdig.