Cut-throat rakkniv

 

 

Nu pratar vi kungen av rakning. Det närmaste, bästa och bekvämaste – om man bemästrar konsten. För det är vad det är – en konst. Rakning med rakkniv är det mest traditionella och äldsta sättet att raka sig på. Ska man vara lite luddig kan man säga att tekniken uppfanns redan på stenåldern, men då var det förstås vassa stenar som användes. Man har även försökt med vässade snäckskal, vilket kanske inte funkade riktigt hundra. Det var dock i Egypten man började med knivblad i metall, och där får vi låta bli att gå in mer på historien bakom knivar. Denna sida handlar om rakning, inget annat.

Rakning med kniv är lite mer tidskrävande än alla de andra sätten. Inte för att själva rakningen tar särskilt mycket mer tid, men för att verktyget man använder kräver en del omtanke och vård. Läser man om män som skriver om sina erfarenheter med en cut-throat-kniv, verkar det som om samtliga förknippar rakning med kniv med någon slags ritual. Det är en stund då mannen kan rensa huvudet, en stund då han får vara ifred, för att fokusera på det han gör. Vad denna omtanke och vård handlar om, är det vad som kommer skrivas i detta avsnitt.

När ni läser denna beskrivning ber jag er ha Charlie Chaplin i Diktatorn i bakhuvudet hela tiden. Han är kanske inte den barberare man hade satt sig vid i första hand, men allting visas väldigt tydligt i rakningsscenen i den filmen.

STRIGLING
Den bästa vård som finns för en rakkniv är att man använder den ofta. En kniv ska inte ligga och dra. Det man gör när man ska raka sig och för att hålla kniven skarp är att använda en så kallad strigel. Det är en rejäl bit läder som man för kniven emot. Detta gör man för att få bort ojämnheter på kniven. ”Ojämnheter?” kanske ni tänker. Faktum är att mänskligt hår har samma draghållfasthet som koppartråd, så det är ingen enkelt uppgift man ger sitt rakverktyg när man ber den kapa av det som växer på ens kinder. Dessa ojämnheter uppstår alltså under rakning, och är kanske inte så värst bekväma att ha att göra med, så därför striglar man. Detta är också en smaksak. Vissa män har ett bestämt antal drag på strigeln. Någon gör femtio, tjugofem upp, tjugofem ner. Någon gör bara tjugo. Någon striglar i lugn och ro tills han helt enkelt känner att det är färdigt.

19482_4

Det viktiga att tänka på när man striglar är att man för kniven med ”ryggen” framåt hela tiden. Eggen ligger alltid på släp. När man vänder kniven är det också ryggen som ligger emot strigeln, aldrig eggen. Att föra kniven med eggen framåt är bara dumt, dels för att det sliter kniven, men också för att du antagligen kommer stå med en strigel i två delar. Denna process är det som Chaplin gör efter att han tagit på löddret på sin kund, och efter att han tvättat händerna. Han använder i den scenen en handhållen strigel, där det är två läderbitar som sitter färdigspända runt ett handtag. Den andra varianten är en så kallad hängstrigel, som man fäster i en stol, en krok i väggen, eller liknande, och sedan håller sträckt som man striglar.

RAKNING
När man striglat färdigt sina femtio, tjugo eller valfritt antal drag är det dags för själva rakningen. Löddret fungerar fortfarande som på de andra sätten. Här är skillnaden mot en saftey-razor, att här märks det om du håller i fel vinkel. Man ska hålla en 30-gradersvinkel mot huden hela tiden, och till skillnad från en hyvel kladdar inte löddret igen, så man kan raka betydligt mer innan man torkar bort löddret. Detta ser man också tydligt i rakscenen med Diktatorn. Han rakar 3-4 rejäla tag innan han torkar av det på en handduk. Nu går det ju inte riktigt så fort som i filmen, men man ser principen.

När det gäller svåra ställen som runt käkbenet, är det lättaste att sträcka huden över benet, så att man får det som sitter under att hamna på kinden. Då kommer man åt utan att behöva smyga sig runt hörn med kniven.
Efter rakning, och efter man sköljt kniven, är det dags att åter igen strigla. Förutom att rätta till eggen, torkar även lädret bort den sista fukt som kan finnas på kniven. Rakknivar tillverkas nämligen inte i något slags rostfritt stål, utan det behöver tas hand om på rätt sätt. Se till att själva skalet på kniven också är torrt, för att helt och hållet undvika att kniven ska dra på sig någon form av rost. Behöver du mer information om hur du gör och vilka produkter du behöver så finns det mer att läsa i den vassa guiden till rakkniven på Gents.

 

SLIPNING
Vad gäller slipning av kniven finns det en del att säga. Många tycker att deras nyköpa kniv är slö, och går tillbaka med den för att få den slipad, varpå barberaren skakar på huvudet. Rakblad är faktiskt vassare än vad en kniv är. Utför man dock en rakning korrekt med en kniv, ska den inte på något sätt kännas slö när den är ny.
Ska man ändå slipa en kniv, bör man till en början gå till någon som kan det, som du kan lära dig av. Det är väldigt lätt att förstöra en kniv om man försöker slipa den själv. Det finns dock ett alternativ och det är att strigling. När man striglar ska man se till att strigeln alltid har ett lager med strigelpasta. Detta är ett slags fett som skyddar strigeln och förbättrar dess funktion. Med en speciell sorts strigelpasta kan kniven faktiskt behålla sin vasshet i flertalet år, utan att man ens behöver skymta en slipsten.

 

SHAVETTE
Som ett alternativ till rakkniv finns någonting som kallas en Shavette, eller Feather Razor. Detta är en hybrid mellan en rakkniv och en saftey-razor. Den ser ut som en cut-throat-rakkniv, men använder sig av rakblad som man fäster där eggen sitter på en ”riktig” rakkniv. Denna blir lätt utdömd av människor, eftersom ”man ska ju ha en riktig rakkniv”. Faktum är att man kan få bättre och bekvämare resultat med en shavette än med en kniv. Därför råds du att prova både och. Shavetten är oftast billigare, så det är värt att börja med en sådan, lära sig tekniken, och sedan gå vidare till rakkniv. På så sätt får man själv avgöra vad som känns bäst. Shavetten ska i vilket fall som helst inte dömas ut som någonting ”oäkta”, eller som ett billigare alternativ för de som inte har råd med en riktig cut-throat. Den är inte bara ett alternativ, utan faktiskt en ”konkurrent”. Olika typer av shavetter hittar du på Gents.


SAMMANFATTNINGSVIS

Rakning med kniv är mer en konst och en ritual än en vardaglig rutin. Det tar tid, och ska ges tid om det ska vara lönt att raka sig. Tekniken är svår att bemästra och man bör hitta någon som själv bemästrar den som du kan lära dig av. Rakningen handlar mycket om att vara rädd om, och vårda sitt verktyg, då arbetet den utför är ganska mycket begärt.