Flerbladssystem

 20974_3Wet shave

Detta är det vanligaste, lättaste och snabbaste alternativet, allt i ett. Rakningen innebär att man använder  en flerbladshyvel, ofta från Gillette,  som sätter tre eller fler små blad i följd. De flesta väljer att köpa dessa tillsammans med rakskum i sprayburk. Någonstans där slutar intresset för rakning hos de flesta. De går upp på morgonen, stänker lite vatten i ansiktet, sprutar ut rakskummet i handen, kletar på, rakar sig lite halvfort, sköljer och går sedan till jobbet. Är man bara intresserad av denna form av rakupplevelse, att det ska gå fort och inte ta för mycket energi ska man heller inte lägga mer pengar på en dyrare hyvel. Däremot ska man satsa på ett bra rakskum, rakkrämrakgel eller raktvål.

Utför gärna din rakning direkt efter du duschat, då det varma vattnet mjukar upp skäggstråna och öppnar porerna, vilket medför en betydligt behagligare och bättre rakning. Om du inte duschat innan så kan du underlätta rakningen på annat sätt, till exempel genom att du sköljer ansiktet ordentligt med varmt vatten. Torka inte bort allt vatten från ansiktet, utan lägg bara en handduk lätt på för att få bort det värsta. Kom ihåg att allting ska ske med varmt vatten under hela rakningen.

Innan du rakar dig, blöt fingrarna, ta på lite vanligt tvål, och känn igenom ditt skägg. Detta ska du göra för att ta reda på exakt hur Ditt skägg växer. När du sedan rakar dig ser du till att raka medhårs hela vägen. Du behöver inte ta särskilt långa tag, som killen i reklamen, utan ta små fina drag, och rensa hyveln från lödder ofta. Raka alltid medhårs första rakningen. Vill man ha en närmare rakning så kan man ta på ett nytt lager lödder och även raka mothårs, men detta ökar risken för irriterad hud och inåtväxande hårstrån, vilket inte är särskilt behagligt. Försök också att inte raka på samma ställe två gånger. Missar du någonstans, rakar du först klart hela ansiktet, applicerar nytt lödder på just det stället du vill raka igen, och rakar sedan igen. För att inte irritera huden, och för att få en rakning som håller sig bekväm länge är det viktigt att göra det återigen.

När du har rakat klart, antingen efter en medhårsrunda, eller om du vågat dig på att raka mothårs, är det dags att skölja. Först nu är det dags att använda kallt vatten. Det varma vattnet gjorde att porerna öppnade sig, för att mjuka upp skäggstråna och göra rakningen lättare. Nu använder du kallt vatten för att stänga porerna igen. Skölj bort allt överflödigt lödder, och se till att du får kallt vatten överallt där du rakat dig. När du sedan torkar bort detta vattnet, gör som du gjorde förut. Lägg handduken lätt på ansiktet och torka bort det värsta. Låt resten av vattnet lufttorka bort.

Därefter är det dags att applicera en bra after-shave. En bra after-shave är en som inte innehåller alkohol, så se till att den inte gör det, så funkar egentligen vilken som helst. Applicera den, och låt även denna lufttorka. Nu är du förhoppningsvis len och fin, luktar gott, och har inte det minsta irriterad hud.